SABİT PROTEZ:
Dişte dolguyla giderilemeyecek harabiyet / madde kaybı ve az sayıda diş eksikliğine bağlı azalan çiğneme fonksiyonu, konuşma ve estetik bozukluğunun engellenmesidir.Uygulama: Kron, köprü, kaplama olarak da bilinir. Ağızda yeterli sayıda sağlıklı diş olan durumlarda eksiğin; komşu dişlerin lokal anestezi altında küçültülüp kesilerek porselenle kaplanması işlemiyle giderilmesi şeklinde uygulanır. Alternatif tedavi implant (çene kemiği içine uygulanan vidalı sistem) uygulamasıdır.
Anestezi komplikasyonlarına ek olarak; kesilen dişlerde protez takılana kadar hassasiyet oluşur. Protez takıldıktan sonra hassasiyet hafifleyerek kaybolur bu durum birkaç hafta sürebilir.Protez yapştırıcısı zayıflayıp düşebilir; protezi yutmamaya dikkat edilmelidir, hekiminize başvurduğunuzda yeniden yapıştırılır. Protezlerle sert yiyecekler ve cisimler ısırılmamalıdır. Metal ve porselen kısımlar kırılabilir; tamiri mümkündür. Doğal dişler gibi çay, kahve, sigara gibi maddeler nedeniyle renklenebilir. Proteze alışmak zaman alabilir, sabırlı olunmalıdır.
Önceden yapılmış kronlar varsa ve altındaki dişler tedavi edilecek veya kronlar yenilenecekse bunların sökümü sırasında kronlar kırılabilir, kesilerek çıkartılmak zorunda kalınabilir,tekrar kullanılamayacak derecede zarar görebilir;alttaki dişler de söküm işlemi sırasında kırılabilir ya da kronla beraber gelebilir. Alttaki dişlerin durumu ancak söküm işleminden sonra teşhis edilebileceğinden ön görülen protez planlaması değişebilir. Ayrıca kesim yapılması planlanan veya kesimi yapılan sorunlu (periodontal problemli, çürük, dolgulu ve kanal tedavili) dişlerin enfekte olması, kanal tedavisine cevap vermemesi ya da kanal tedavisi komplikasyonları oluşması durumunda diş çekime gidebilir protezin planı değişebilir.
* Gerektiğinde uygulanmaması durumunda dişler çekim boşluğuna devrilebilir, kapanışı değiştirebilir, eklem problemlerine neden olabilir. Sabit protez uygulanan hastalar diş fırçası, proteze özel diş ipleri ya da arayüz fırçaları ile protezlerini temizlemezler ağız bakımlarını ihmal ederlerse; dişeti çekilmeleri, çürükler ve koku oluşabilir. Bunların hiçbiri olmayabilir.
Yapılan uyarılara mutlaka uyulmalı protezler her gece çıkarılmalı, fırçayla temizlenerek su içinde muhafaza edilmelidir. Aksi durumda yutulması, kancaların çevre yumuşak dokulara zarar vermesi, vurukların artması, mantar enfeksiyonu vb… ihtimaller söz konusudur. Protez bakımının yeterince yapılmaması ağız kokusuna, enfeksiyona ve estetik dışı bir görüntüye sebep olur. Ağızda kalan dişlerin bakımına devam edilmelidir aksi durumda dişlerde çürüme ve sallanma meydana gelebilir. Plastik dişler renklenebilir. Bunların hiçbiri olmayabilir. Hareketli protezin teslim süresi ölçü tarihinden itibaren 19 iş günüdür ancak oluşabilecek bir eksiklik, uyumsuzluk, laboratuvar hatası durumunda bu süre uzayabilir. SGK kapsamında protez yaptırma hakkı aynı protez için 4 (dört) yılda 1 (bir) kezdir.
Proteze alışmak zaman alacaktır sabırlı olunmalıdır. İlk zamanlar yabancılık hissi, konuşmada bozukluk, yumuşak doku zedelenmeleri(vuruk) metal tadı, tükürük salgısında artış yanak ve dudaklarda dolgunluk hissi oluşabilir. Tam protezlerde özellikle alt protez oynayabilir. Protezler kullanılır ve temizlenirken dikkatli olunmalıdır, kancalar veya akril (damak) bölgeler kırılabilir, üzerindeki dişler yerinden çıkabilir tamirleri mümkündür.