Gömülü Köpek Dişi Çekimi
25 Ocak 2024

Köpek dişleri ön dişler arasında en geç sürendir. Yaklaşık 13 yaşına kadar ağızdaki yerini alır.Kimi durumda çeşitli nedenlerle süremez gömülü olarak kalır. Akıl dişlerinden sonra sıklıkla gömülü kalan dişler köpek dişleridir. Süremeyen bu dişler genellikle damak tarafında ; seyrek olarak da dudak tarafına daha yakın olarak gömülü kalmaktadırlar.

Hastanın yaşı ilerledikçe; gömülü olan köpek dişinin sürme olasılığı zayıflar. Eğer diş dizisindeki yerini zamanında alamamışsa ;sürmesini engelleyen sebebin ne olduğu araştırılmalıdır. Bazen dişler sıkıştırır ve yeterli alan yoktur. Bazen kalın diş etleri yada kemik dokusu dişin ilerlemesine engel olmuştur. Çoğu zamanda “süt dişleri “ erimeyip erişkin yaşlarda yerinde kalır ve “sürekli diş” kemik içinde kalmıştır.

Hastanın yaşı ilerlemişse ve estetiği çok etkilemiyorsa süt dişi hiç ellenmeden yerinde bırakılır. Gömük diş de periyodik olarak röntgenlerle kontrol edilir. Diğer dişleri itiyor, ağrı oluşturuyor yada kistik değişime uğruyorsa mutlaka çıkarılmaları gerekmektedir. Cerrahi bir işlemle üzerini örten kemik dokusu kaldırılarak, köpek dişi çekilir.İyileşme fazında (yaklaşık bir hafta) hasta bir damak plağı kullanır. (Cerrahi işlem damak tarafında gerçekleştirilmiş ise ). Dikişler alındıktan sonra plak kullanılması gerekmeyecektir

Eğer hasta çocuk yada genç ise ; gömülü dişin diş dizisindeki yerini alması istenir. Bu nedenle ortodontik tedaviye gerek olur.

Cerrahi çekim sırasında dişe zarar verilmiş yada istenmeyen başka bir durum ortaya çıkmışsa ,diş tamamen çıkarılır. Ameliyat bölgesinin tamamen iyileşmesi içn yeterli bir süre beklendikten sonra boşluğa implant yerleştirilerek tek dişlik bir protez uygulanır. Eğer köpek dişinin boşluğunun önündeki ve arkasındaki dişlerde çürük varsa, yada önceden kuron yapılmışsa; bu gibi durumlarda köpek dişi boşluğu köprü protezi ile kompense edilebilir.

Tartışmasız en iyi tedavi seçeneği; olabilecek koşullarda gömük dişin dizideki yerini almasını sağlamaya çalışmaktır. Bunun mümkün olamadığı durumlarda diğer tedavi seçenekleri dikkate alınır.